Vítejte na stránkách SDH Stodůlky.  
Praha 13 se nachází na jihozápadě hlavního města Prahy, SDH spadá do okrsku číslo 7
a výjezdová jednotka je zařazena do kategorie JPO 3.
Činnost

SEKCE

Rubrika: Činnost | Datum: 12. 06. 2010 |

Hasičské slavnosti Litoměřice 2010

V. celorepublikový sraz hasičstva s výstavou hasičské techniky, se konal 11. a 12. června 2010 na výstavišti Zahrada Čech Litoměřice.
Záštitu převzali Ing. Martin Pecina MBA, genmjr. Ing. Miroslav Štěpán generální ředitel HZS ČR, Ing. Karel Richter starosta SH ČMS a Mgr. Ladislav Chlupáč starosta města Litoměřice. Pořádající organizací bylo Sdružení pro obnovu a zachováni historických hasičcských tradic ve spolupráci s městem Litoměřice, GŘ HZS ČR a SH ČMS.
Tato akce je velikým svátkem nejen pro samotné hasiče, ale i milovníky tradic, řemesla a hasičské techniky. Jedná se o největší setkání tohoto druhu u nás – v roce 2007 se dvoudenních oslav průběžně zúčastnilo na patnáct tisíc návštěvníků. Akce si získala své jméno i v zahraničí, mezi vystavovateli se objevily také hasičské sbory z okolních států. Hasičské slavnosti Litoměřice, konané vždy jednou za 3 roky, nabývají tedy celoevropského rozměru.
Letošní ročník byl významný především tím, že se jedná již o pátý v pořadí a tudíž je tak trošku jubilejní. Součástí slavností proběhnou i oslavy 10. výročí HZS, 20 let České hasičské jednoty a 160 let od vzniku 1. rakousko-uherského dobrovolného hasičského sboru v Zákupech.
Součástí letošního ročníku byla opět soutěž "O nejlepší internetové stránky sboru dobrovolných hasičů", která byla vyhlášena společně s Ministerstvem vnitra ČR. Do této soutěže byly přihlášeny i naše stránky. Mezi deset NEJ byly nominovány - SDH Blížkovice, Dobroslavice, Minice, Myslejovice, Nové Město na Moravě, Suchý, Topol, Topolany, Třebotov a Věžnice.
Na Litoměřickém náměstí po slavnostním nástupu a projevech hostů, byla provedena přehlídka historických praporů (celkem 186) a ukázka hašení dle dobových povelů od SDH Jamnice u Opavy.

Letošní novinkou byla účast nejmodernější techniky v sobotním průvodu. Jednalo se speciální techniku HZS ČR, která byla k vidění i na slavnostní přehlídce v Praze. Například požární plošina 37m od firmy Bronto, pásová vozidla Haglung a Bobr, CAS 30 na podvozku Tatra T815-731R32 26.325.6x6.1/411, požární tank SPOTT a další. Celkem 25 kusů techniky.
Nosným prvkem oslav je rozsáhlá výstava historické hasičské techniky (ruční stříkačky, parní stříkačky, automobily), doplněná o expozici hasičských uniforem, přileb tiskovin a modelů.

 

fotografie - úvod slavnostního pochodu

 

Česká televize Hasičské slavnosti Litoměřice

 

fotografie HASIČSKÉ SLAVNOSTI