Vítejte na stránkách SDH Stodůlky.  
Praha 13 se nachází na jihozápadě hlavního města Prahy, SDH spadá do okrsku číslo 7
a výjezdová jednotka je zařazena do kategorie JPO 3.
Č i n n o s t

SEKCE















Víte kdo je hasič ? Osoba pevných nervů, zdraví, mysli a svalů, která nemá zrovna nic lepšího na práci. Víte kdo je dobrovolný hasič ? Blázen, který to všechno dělá ješte navíc zadarmo... ... ale dělá to rád!
Děkuji za návštěvu WWW stránek a těším se na Vaše podněty a připomínky!
Návštěvní kniha

AKCE KONANÉ V ROCE 2007


Každý rok pořádáme akce pro širokou veřejnost nebo jen v rámci sboru. Jsou to akce v různých termínech a pokaždé s jiným zaměřením.

Většinou se tyto akce pořádají v Centrálním parku, v přilehlých prostorách klubovny "U vrby" u Spolkového domu nebo přímo ve Spolkovém domě.

LEDEN
13.ledna se jednotka ve složení
Roman Michl, Jabůrek Petr st., Koutek Tomáš, Krejzlík Petr, Los Milan a Parkos zúčastnili stáže na stanici č.7 HZS hl. m. Prahy.
V průběhu dne bylo družstvo spolu s jednotkou ze st.č. 7 vysláno k dopravní nehodě osobního automobilu. Po příjezdu příslušníci jednotky provedli opatření proti vzniku požáru a uniklé ropné produkty zasypali sorbentem.
Při nehodě byl poškozen sloup veřejného osvětlení, který byl z důvodu naklonění odstraněn pomocí rozbrušovací pily. Jelikož se jednalo o krádež mot. vozidla, byl případ předán Policii ČR.

vichřice KyrillV průběhu dnů 18.1.2007 až 21.1.2007 vyjeli členové JSDH na území hl. města Prahy celkem k 11 událostem, likvidovali následky živelné pohromy - vichřice. Jednalo se zejména o vyvrácené stromy a plechy padající ze střech.

ÚNOR
18.února v době od 7,00 do 21,00 hodin se jednotka ve složení Roman Michl, Jabůrek Petr st., Kmůcha Jiří, Koutek Jan, Koutek Vojtěch a Krejzlík Petr zúčastnili stáže na stanici č.7 HZS hl. m. Prahy.V průběhu dne bylo družstvo spolu s jednotkou ze st.č. 7 vysláno do ulice Stroupežnického k otevření bytu, do ulice Sezemínská k likvidaci olejové skvrny sorbentem a poslední zásah prováděli v ulici Slivenecká, kde zabezpečovali místo dopravní nehody.

24.února se členové jednotky zúčastnili fotbalového turnaje, pořádaného SDH Zličín. V konečném pořadí skončili na 6 místě.

kulturaJak se již stalo tradicí, i letos se někteří členové zúčastnili masopustního průvodu. Tentokrát v sobotu 24. února se sešli před půl druhou ve Stodůlkách u kostela sv. Jakuba St. Přibližně kolem druhé hodiny odpolední všichni ti, kdo prošli masopustním průvodem Stodůlkami, za doprovodu hudby, byli přivítáni u místního domu dětí a mládeže, kde se odehrával hlavní masopustní program.

kulturaTuto sobotu ukončili členové jednotky přátelským posezením v klubovně.Při dobrém jídle a pití, strávili přítomní příjemné odpoledne i podvečer.

BŘEZEN
10.března se jednotka ve složení
Roman Michl, Jabůrek st., Jabůrek ml., Parkos, Vavřička a Vorel zúčastnili stáže na stanici č.7 HZS hl. m. Prahy.
V průběhu dne družstvo spolu s jednotkou ze st.č. 7 zasahovalo čtyřikrát.

17.3. HZS StrašniceMichl Roman a Kos Vladimír se zúčastnili odborné přípravy velitelů a po provedení zkoušek opět získali Osvědčení o odborné způsobilosti velitele JSDH.

31.3. a 1.4., Třebonicese řidiči JSDH Stodůlky a Třebonice, zúčastnili pravidelného školení řidičů.

DUBEN
14.dubna se členové jednotky zúčastnili v lanovém centru soutěže hasičských týmů.Soutěžilo se v těchto disciplínách: lezení dvojic na stěnu, zručnost na lanovém centru, přetahování lanem, přechod přes řeku suchou nohou, běh na čtyřlyžích.
Celkové výsledky: 1. Řepy, 2. Řeporyje I., 3. Ořech, 4. Zličín, 5. Stodůlky, 6. Řeporyje II, 7. Třebonice

zabezpečení19.4., Sluneční náměstíNa ukázkové akci bezpečnostních složek, pořádanou Úřadem městské části Praha 13, JSDH předvedla historický požární přívěs z roku 1946.

cvičení28.dubna se jednotka ve složení
Roman Michl, Jabůrek st., Kmůcha, Kos, Koutek Vojtěch, Krejzlík a Vorel Vl. zúčastnili prověřovacího cvičení všech jednotek pražských dobrovolných hasičů, kdy byla prováděna dálková i kyvadlová doprava vody z Vltava na letiště Točná.
Pražské JSDH provedly cvičení, jehož námětem v prvním stupni byla dálková doprava vody hadicemi za použití strojů PS 12 z řeky Vltavy na letiště Točná. Vzdálenost od čerpacího stanoviště v Komořanech na letiště byla cca 2 700 m. Ve druhém stupni byla provedena kyvadlová doprava vody z Vltavy na Točnou za pomoci vozidel CAS na vzdálenost zhruba 10 500 m.
Cílem cvičení bylo prověření dodávky většího množství hasební vody za účelem potřeby plnění hasících letadel při možném vzniku mimořádné události - rozsáhlý požár lesa v oblasti slapské přehrady apod.
Vytvoření dopravního vedení s výstřikem vody na 2 700 m vzdáleném letišti bylo provedeno ve velmi krátkém čase - cca několik desítek minut, a to i přes poměrně velké převýšení a místy i členitý terén.
Stupeň č. 2 spočíval v kyvadlové dopravě vody za pomoci vozidel CAS na podvozku TATRA a SCANIA. Čerpací stanoviště se nacházelo opět na břehu Vltavy, tentokrát však na Zbraslavi u mostu Závodu míru. Vzdálenost k letišti byla cca 10 500 m. Při jízdách nebylo použito zvukového a světelného výstražného zařízení.
Vyhodnocení cvičení proběhlo v prostorách letiště Točná krátce před 11. hodinou v rámci nástupu všech zúčastněných jednotek. Hasičům poděkoval ředitel HZS hl. m. Prahy plk. Bc. Dalibor Gosman, zástupce pražského Magistrátu pan Beran, mjr.Zdeněk Přibáň z HZS hl. m. Prahy a Milan Kučera z vedení pražských SDH.
Prověřovacího cvičení se zúčastnily 31 jednotek SDH hl. m. Prahy, HZS hl. m. Prahy, HZS Českých drah Praha, Městská policie Praha a zdravotnická služba SOSAN a vrtulník Sokol z pražského kbelského letiště, který předvedl hašení požáru ze vzduchu za pomoci bambi vaku.



29.dubna se jednotka ve složení
Roman Michl, Jabůrek st., Kos, Koutek Jan, Koutek Vojtěch a Krejzlík zúčastnili stáže na stanici č.7 HZS hl. m. Prahy.
V průběhu dne družstvo spolu s jednotkou ze st.č. 7 zasahovalo třikrát.

zabezpečení30.4., StodůlkyTradiční pálení čarodějnic přilákalo do Centrálního parku Prahy 13 několik stovek návštěvníků. Po zapálení hranice musela jednotka vyjet k nahlášenému požáru travního porostu na Vypich.

požár30.4., Kukulova x BělohorskáV 17,30 jednotka ve složení Roman Michl, Jabůrek st., Kos, Koutek Vojtěch, Krejzlík a Vorel Vl. vyjela k nahlášenému požáru travního porostu na Vypichu o rozloze cca 300 x 300 metrů s několika ohnisky.
Na místě zasahovaly jednotky HZS st.č. 2 Petřiny, st.č. 7 Smíchov, SDH Řepy, Stodůlky a Zličín.
Návrat na základnu kolem 20 hodiny.


kultura30.4., Čarodějnice "U vrby"Tradiční pálení čarodějnic přilákalo odpoledne, poslední dubnový den ve starých Stodůlkách, několik desítek příznivců stodůleckých hasičů. Akci pořádal Sbor dobrovolných hasičů u své klubovny "U vrby" ve spulupráci s Úřadem MČ Praha 13. A tak se prostor postupně zalidňoval jak dětmi, pro které byla připravena spousta her a opékání špekáčků, tak i dospělými.
Za soumraku pak byla tradičně upálena čarodějnice.

KVĚTEN
5.5., TřeboniceV Memoriálu M.Bubníka naši mladíci skončili na čtvrtém místě, když po prvním kole byli za družstvem Třebonice a Zličín A. Ve druhém kole je zlepšeným výkonem předstihlo družstvo Zličín B. V 15.ročníku Memoriálu V. Nového naši pánové "Fofr team" porazili družstvo domácích, přestože většina cestu absolvovali na kole.
Celkové výsledky k nahlédnutí (*.pdf) zde.

19.5., ŘepyMemoriálu F.Zvoníčka se zúčastnilo pět soutěžních družstev našeho sboru. Družstvo mladších dětí skončilo na šestém místě, družstvo "A" starších na druhém a družstvo "B" na osmém místě. Naši mladíci skončili na šestém místě, našim pánům z "Fofr team" se nepodařilo zopakovat loňský výsledek, a po problémech skončili na čtvrtém místě.

ČERVEN
kultura9.6., ZličínZdejší Sbor dobrovolných hasičů totiž slavil 100. výročí svého založení. V krásném letním počasí členové JSDH v historických uniformách předvedli funkční hasičskou stříkačku "koňku". Dále svou činnost představily také okolní sbory dobrovolných i profesionálních hasičů, díky kterým také příchozí mohli obdivovat současnou i historickou požární techniku. Potlesk diváků sklidili také Soptíci – malí hasiči ve věku 3-6 let z 24. mateřské školy v Plzni, která spolupracuje s SDH Bolevec. Děti, které obsluhovaly speciální zmenšeninu hasičského vozu, s obrovským nasazením zvládaly neuvěřitelně rychle natáhnout hadice, uhasit požár nebo zlikvidovat překážku z cesty.

další fotografie ve fotogalerii

soustředění15.6.-17.6, ČastobořV krásném letním období, vyrazil do kempu na Slapech dětský oddíl stodůleckých dobrovolných hasičů spolu se svými dospělými vzory na akci zaměřenou na keltskou kulturu.
V tento, již tradičně pořádaný, předprázdninový víkend přišly děti do kontaktu nejen s běžným životem keltské společnosti, ale také měly možnost nahlédnout do tajemných keltských rituálů.
Víkend začal v pátek poněkud smolně, neboť děti mokré od průtrže mračen usedly do náhradního autobusu, ale nakonec přes všechny strasti nikdo neztratil na optimismu a dobrodružství mohlo začít.
Návrat do minulosti započal sobotním programem, ve kterém si děti dopoledne vyzkoušely běžný život Keltů.
Měly za úkol vyzdobit si šat, vyrobit šperky dle předložených vzorů, podobné těm z dávných dob, seznámit se s keltskou kulturou a uměním apod. Byly rozděleny do čtyř skupin a každá pak musela nalézt společné jméno a vytvořit svůj vlastní znak a vlajku. K výrobě dětem sloužily různé pomůcky, především přírodní materiály, které si sami nalezly v okolí kempu, dále pak drátky, bavlnky a barvy a to vše dalo nakonec podobu mnohdy úchvatným a zajímavým dílům.
Odpoledne patřilo návratu do dob dnešních, kdy naše společnost v hlíně mnoha kontinentů pátrá po dobách dávno minulých. Děti se staly dobrodružnými archeology pátrajícími po obřadních pohárech keltských Druidů. Zrestaurované vykopávky pak posloužily k nastávajícímu slavnostnímu obřadu.
V podvečerních hodinách nadešel čas pro tajemný keltský rituál. Všechny kněžky a kněži obstoupili kruh a za doprovodu dávné tematické hudby přednesli děkovnou báseň čtyřem uctívaným elementům: vodě, ohni, zemi a větru.
Jakmile nastala černá noc, všichni se formou hry seznámili s keltskými názvy ročních období a měsíců, a pak si šli do postýlek popovídat s dávnými předky mocných Keltů.
Druhý den byly děti odměněny za svou píli a práci dary věnovanými Úřadem MČ Praha 13 a seznámeny s tématem na příští rok, kdy budou svádět souboj s tajemnými živly, jakožto piráty bitevních lodí …                Lenka Volfová
pár fotografií z pobytu Keltské dny ve fotogalerii

cvičení16.6., SlapyVýcvik na vodní hladině pořádal SDH Lipence. Za náš sbor se zúčastnili tito členové: Roman Michl, Jabůrek st., Koutek Vojtěch, Kmůcha, a Vorel Vl. Celkem bylo přihlášeno z pražských SDH celkem 16 zájemců. Samotného školení se zúčastnilo jen pět sborů.